Smykker: Før og nu

designer diamant guld sølvringe

I gammel tid satte folk pris på forskellig slags kunst. At lave smykker var en af de kunstformer, der var god til at udtrykke skønhed og elegance med. Tidlige eksempler på smykker var lavet af tænder, ben, skaller, sten og træ. Datidens mænd og kvinder satte lige stor pris på udsmykning. Brugen var mangeartet; det havde oprindelig en funktionel mening, og var formodentlig brugt til at fastgøre tøj og også til våben. Først senere blev det brugt til mere æstetiske og dekorative formål. Selv om smykker i starten var funktionelle, udviklede de sig i mange kulturer til at have en mere og mere religiøs rolle, og de blev ofte brugt som symboler til at vægre sig imod ondskab og til at helbrede kroppen med. De blev ligeledes brugt som offergaver til guderne. Folk brugte metaller, så som guld og sølv, til at lave smykker af.

I gammel tid var guld det foretrukne metal til at lave smykker af. Det var sjældent, det falmede ikke, og allerbedst: Det var bearbejdeligt, så det var nogenlunde nemt at arbejde med. Det gamle Egypten, faraoernes land, producerede fantastiske armbånd, vedhæng, halskæder, vieleseringe, øreringe, diademer, hoveddekorationer, skulderdekorationer og guldkæder. Udgravere har fundet frem til, at guldlagrene befandt sig i pyramiderne, hvor kongernes og dronningernes mumier blev bevaret.

Smuk ring med diamanter

Formålet med smykker har kun ændret sig meget lidt med tiden. De bruges stadigvæk til at vise rigdom eller religiøs status. Men måden de bæres på samt de materialer, der bruges til tilbehør har undergået en stor forandring. Materialer som perler, perlesmykker, fibermaterialer, læder, papmaché, plastik, træ, ben, sten, oxyderet metal, horn, terracotta etc. samt metaller som platinium, kobber, zirconium etc. bruges i forskellig grad til at opnå et ønsket smykke. Kostbare ædelstene, så som diamant, rubin, topas, smaragd går aldrig af mode, når det gælder fabrikation og forbrug af smykker.

Selv om smykker af guld og sølv er de mest populære, bliver mange ting kombineret med dem for at skabe elegant dekoration.

Med forbedringerne inden for teknologien kan smykker nu udarbejdes og fremstilles til lavere omkostninger, hvilket gør smykker tilgængelige for alle. Med nye og usædvanlige designs, former, farver og mønstre kan man nu få smykker, der giver uendelige valgmuligheder. Da priserne i dag er billige, er det muligt at finde et bredt udvalg og samtidig følge med den skiftende mode. Smykker har overlevet tidens tand, og de er kommet for at blive.